Лужков заяви, че няма да подаде оставка
Лужков заяви, че няма да подаде оставка / снимка: Reuters

Московският кмет Юрий Лужков заяви, че не смята да подаде оставка, съобщи Интерфакс. "Нямам намерение да излизам в оставка по собствено желание", заявил Лужков пред агенцията.

Запитан от журналисти за впечатленията му от първия работен ден след отпуска, московският кмет отвърнал лаконично: "Започна".

След като руски медии публикуваха критични материали за Юрий Лужков и го свързаха с корупционни афери, плъзнаха слухове, че 74-годишният кмет, заемащ поста почти от две десетилетия, е подложен на натиск от Кремъл да подаде оставка.

Московските градски власти изглежда са готови да смекчат своята позиция и предлагат на Кремъл компромис, за да се намери изход от кризата, пише руският в. "РБК дейли".

Хора от обкръжението на Лужков разказали пред вестника, че столичните чиновници няма да се противят срещу назначаването на нов кмет, ако им бъде осигурена възможността да запазят управлението на градското стопанство. За целта Кремъл би могъл според тях да създаде втора управленска длъжност в града - московски "премиер", който да оглавява градската управа.

Кремъл обаче реагирал с недоумение.

Източник от президентската администрация уверил "РБК дейли", че евентуално разделяне на кметския пост в Москва не било обсъждано "дори в кулоарите".

Още при формирането на управленска система в Москва бе предвидено с политиката да се занимава кметът, а със стопанската част - негов заместник. После длъжността на този заместник бе съкратена и Юрий Михайлович пое нещата еднолично, припомнил пред вестника руски политолог.