/ БГНЕС
Лувърът отново отваря врати за посетители днес, след като вчера патрулиращ войник откри стрелба срещу мъж, който го нападна с мачете на площад "Карузел" пред музея.

От Министерството на вътрешните работи уточниха, че нападателят крещял "Алах акбар". Войникът е леко ранен, а състоянието на нападателя е сериозно.

Френската полиция разследва сам ли е действал нападателят от Лувъра

Френският президент Франсоа Оланд определи инцидента като опит за терористична атака.

Междувременно АФП, позовавайки се на източник, близък до следствието, разпространи информация, че здравословното състояние на нападателя се подобрява и животът му не е в опасност.

Предполага се, че той е 29-годишен египтянин, живеещ в Обединените арабски емирства. Интубиран и затова не може да бъде разпитан от следователите, добавя АФП.

Нападателят пред Лувъра бил египтянин

През последните две години във Франция бяха извършени няколко терористични нападения. При нападението срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" в началото на 2015 г. бяха убити общо 12 души.

На 13 ноември 2015-а в парижката зала "Батаклан" терористи убиха близо 90 от посетителите. При други отделни атаки на различни места в града бяха убити още 40 души.

На 14 юли, когато Франция празнува националния си празник, в Ница терорист с камион уби 84 души, ранени бяха над 300.
БГНЕС