Лула да Силва е излекуван и е готов да се  върне в политиката
Лула да Силва е излекуван и е готов да се върне в политиката / снимка: Reuters

Лъчетерапията и химиотерапията успешно са елиминирали злокачествения тумор от гърлото на Лула да Силва, съобщиха в сряда лекарите му, разсейвайки тревогата от здравословното състояние на популярния бивш бразилски президент, предаде Ройтерс. Във видео, качено в интернет, Лула, който е на 66 години, благодари на привържениците си за подкрепата и казва, че успешното лечение ще му позволи да се върне в политиката.

След петмесечен курс лъчетерапия, химиотерапия и други методи на лечение в болница в Сао Пауло лекарите казаха, че вече няма и следа от тумора на ларинкса му.

Диагнозата, поставена през октомври - по-малко от година след като завърши втория си мандат, шокира страната и му попречи да изпълнява ролята на неофициален политически съветник на президента Дилма Русеф, която е негово протеже, отбелязва БТА.

Все пак напомняйки непредвидимостта на болестта и нуждата от редовни изследвания, Лула посочва във видеото, че приоритет ще бъде здравето му, а евентуално участие в политиката - "далеч по-предпазливо" от предишния му политически живот, изпълнен с неуморни кампании, създаване на коалиции и маратонски преговори с опонентите.

Заради стабилния икономически растеж през осемте години, които бе начело на страната, Лула напусна президентството с рейтинг от близо 90 процента, припомня Ройтерс. Ролята му за развитието на Бразилия е толкова голяма, че повечето анализатори очакваха той отново да е кандидат на своята партия за президент, ако Дилма Русеф реши да не се кандидатира през 2014 година. Откакто му бе поставена диагнозата обаче, Русеф наложи собствен почерк в президентството, карайки мнозина в Бразилия да смятат вече този сценарий за по-малко вероятен.