Лукашенко е готов да приеме руски ракети в Беларус
Лукашенко е готов да приеме руски ракети в Беларус / снимкa: БГНЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че подкрепя разполагането на руски ракети в страната в отговор на американския проект за противоракетен щит в Европа, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Думите му веднага бяха осъдени от Вашингтон.

В интервю пред в. "Уолстрийт Джърнъл" беларуският президент разкрива, че води разговори с Русия за разполагане на ракети Искандер в Беларус. Страната граничи с Полша, където трябва да бъдат разположени прихващачи за ракети.

"Ако Русия не ни предложи тези ракети, ние ще си ги купим", категоричен е Лукашенко."Засега ние не сме положили основите, но това е тайна, която ви разкривам, планираме да се сдобием с такова оръжие", продължава той. САЩ веднага реагираха на думите на беларуския президент.

"Тези заплахи за разполагане на ракети в Европа не са особено полезни, нито пък цивилизовани", заяви говорителят на Държавния департамент Робърт Ууд. "Както многократно сме заявявали, тази противоракетна система не е насочена срещу Русия или Беларус, или срещу някой друг", заяви Ууд. "Тя има превантивна роля, както и роля да отговори на евентуална заплаха от страни от Близкия Изток и най-вече от Иран", допълни той.