Луговой: Березовски е подготвил убийствата на Политковская и Литвиненко
Луговой: Березовски е подготвил убийствата на Политковская и Литвиненко / БГНЕС
Руският олигарх Борис Березовски е подготвил цяла поредица от убийства, включително на журналистката Анна Политковская и на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко. Това обяви на пресконференция руският бизнесмен Андрей Луговой, когото Великобритания обвинява за смъртта на Литвиненко, предадоха ИТАР-ТАСС и РИА Новости.

Според бизнесмена Березовски, който живее в изгнание, е планирал убийството и на журналистката Елена Трегубова, автор на книгата "Историите на една кремълска къртица". В началото на годината Трегубова, известна с критиките си към Кремъл, напусна Русия с мотива, че е преследвана заради професионалната си дейност.

Луговой, който има частна охранителна фирма, твърди, че в края на октомври 2006 г. се срещнал с Березовски в Лондон. На срещата се обсъждаше само една тема - организирането на охраната на Елена Трегубова, казва той.

По думите му Березовски поискал от него да организира охраната на журналистката. На въпрос защо тя се нуждае от защита, руският олигарх изразил опасение да не би с нея да се случи същото, като с Политковская. Според Луговой Березовски не просто се интересувал от охраната, а искал да разбере дали в нея ще има лица от структури, свързани със самия него.

Луговой намекна, че е възможно убийствата на Политковская и на Литвиненко да са подготвени от Березовски, който смята да отстрани и Трегубова. По думите му, като съпоставил "упорития интерес" на Березовски към охраната на Трегубова, Луговой стигнал до извода, че олигархът си е подготвял алиби и същевременно е обмислял в какъв ред да бъдат убийствата - "Политковская, Литвиненко, Трегубова или Политковская, Трегубова, Литвиненко".

Луговой посочи още, че няма намерение да се предава в ръцете на британското правосъдие заради смъртта на Литвиненко, тъй като според него резултатът е предрешен. Той твърди, че Лондон няма да води обективно разследването. По думите му, тъй като Литвиненко бил сътрудник на британските служби и е бил материално зависим от Березовски, като същевременно имал склонност "да си вре носа там, където не трябва", той е станал жертва или на отравяне по непредпазливост, или е бил отровен от някого от своето обкръжение.

В британските обвинения срещу себе си Луговой вижда политически мотиви. Според него в период, когато Русия укрепва влиянието си, западните страни водят пропагандна кампания, насочена към дискредитиране на страната и в частност на нейните спецслужби. Затова причина за британските обвинения бил фактът, че той бил служил някога в КГБ.