„Лов на вещици” в Хаити заради холерата
„Лов на вещици” в Хаити заради холерата / снимка: Reuters

Жители на селски райони на Хаити започнаха „лов на вещици” и линчуваха 12 магьосници, които според тях изготвяли магически прах за заразяване с холера, съобщи представителят на националната полиция Франц Леребур. Труповете им били изгорени.

В във връзка с това правителството излезе с постановление, в което е записано, че „холерата е микроб”. „Единственият начин да се защитите е да спазвате личната хигиена. Не съществува прах за холера, зомби на холера или дух на холера”, уточняват те в документа. Властите подчертават, че местните шамани нито могат да изготвят прах за холера, нито пък да лекуват от нея”, посочва агенция АП.

За месец и половина непознатата до момента за страната инфекция е поразила 84 000 хаитяни, от които са умрели 1900 души. Според прогнозите заразата може да порази 400 000 жители на острова. Мизерията, липсата на пречистена вода и антисанитарните условия, в които живеят хаитяните след разрушителното земетресение този януари, спомага за бързо разпространение на болесттa, пише БТА.

Местните хора обвиняват хуманитарните мисии, че разпространяват заразата. Обвиненията се разпростряха и върху гадатели и шамани, които уж били изготвяли прах за разпространение на заразата. Жертви на тази истерия станаха 12-те линчувани хаитяни.

Междувременно бяха регистрирани 15 случая на заболяването и в съседната Доминиканска република. За момента няма починали от болестта, заяви министърът на здравеопазването Баутиста Рохас Гомес, цитиран от ИТАР-ТАСС. Състоянието на болните не буди тревога, осем са в болница, а останалите се лекуват при домашни условия. Под наблюдението на специалисти се намират 145 души със симптоми, сходни на тези на холерата, уточни министърът.

За да предотвратят разпространението на заболяването през седмицата властите започнаха национална информационно-профилактична кампания, в която участват близо 100 000 доброволци.