/ iStock/Getty Images
В рамките на необичайна инициатива на Лондонския музей, лондончани ще бъдат призовани да споделят сънищата си, за да бъде документирана чрез тях пандемията от новия коронавирус, предава Франс прес.

Ръководството на музея цели чрез тези свидетелства да се проследи отражението на локдауна върху психиката на хората, но също така и да пораздвижи дейността на институцията, силно ограничена заради разпространението на Covid-19.

"Пандемията предизвика куп промени в живота на лондончани, не само във всекидневието им, но също така и по отношение на сънищата и мечтите им", изтъкват от управата на Лондонския музей.

В инициативата ще бъдат събирани устни свидетелства от сънищата на жителите на британската столица. "За пръв път ще бъдат събирани сънища от музей в качеството им на лични изживявания и свидетелства", се казва в комюникето на галерията.

Инициативата е кръстена "Пазачи на съня", като наименованието е заимствано от термин, използван от основателя на психоанализата Зигмунд Фройд.

През месец февруари 2021 година участниците ще бъдат поканени да разкажат сънищата си в рамките на видеоконферентна връзка, осъществена с професионалисти по социална психология. Най-интересните свидетелства ще могат да бъдат откупени от музея и ще бъдат включени в постоянна сбирка. Заявките за участие ще се приемат по имейл до 15 януари.
БТА