Все още няма категорични доказателства, че шефът на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин е бил на борда на самолета, който се разби по-рано тази седмица, но е "много вероятно" той да е мъртъв, заяви британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.
 

Каква ще бъде съдбата на групировката „Вагнер“ след Пригожин


Руските власти съобщиха, че Пригожин е бил в списъка на пътуващите в самолета, който падна в сряда на северозапад от Москва, два месеца след като неуспешния му бунт срещу висшето ръководство на армията. Руските следователи са започнали разследване на случилото се, но не са потвърдили официално самоличността на 10-те тела, извадени от останките на самолета.

"Все още няма окончателно доказателство, че Пригожин е бил на борда, а той е известен с това, че прилага изключителни мерки за сигурност. Въпреки това е много вероятно той наистина да е мъртъв", заяви британското министерство в актуална информация за разузнаването в областта на отбраната, публикувана в социалната медия "Екс".

"Гибелта на Пригожин почти сигурно би имала дълбоко дестабилизиращ ефект върху групата "Вагнер". Неговите лични качества - хиперактивност, изключителна дързост, стремеж към резултати и изключителна бруталност - бяха в основата на Вагнер и едва ли ще бъдат постигнати от някой негов наследник."
 

Как и защо се разби самолетът с Пригожин - версията на САЩ


Вакуумът в ръководството на Вагнер ще се задълбочи от съобщенията, че основателят и полеви командир Дмитрий Уткин и началникът на логистиката Валерий Чекалов също са загинали.
Асен Георгиев/БТА