Лондон си признал за ядрен опит
Лондон си признал за ядрен опит / netinfo

Британското правителство било принудено да признае за извършен през 1974 г. ядрен опит след журналистическа статия. Интересното е, че тя била написана след сън на автора, показват разсекретени днес документи от британските Национални архиви, предаде Франс прес.

Тогавашният премиер Харолд Уилсън направил всичко възможно опитът, извършен през май 1974 г. в пустинята Невада в САЩ, да остане таен. Но се появил журналистът от в. "Дейли експрес" Чапман Пинчър с неговите наистина оригинални източници.

Служител на Форин офис разказал историята в паметна записка, адресирана до канцеларията на премиера след разговор с журналист от вестника. В документа Криспин Тикел, който по-късно става британски посланик в ООН, пише, че журналистът, от когото тръгнали разкритията, заминал да лови риба в Шотландия. Една сутрин на закуска разказал, че е сънувал извънредно натрапчив кошмар с ядрена експлозия, за която бил убеден, че е британско дело.

Приятелите на Пинчър го посъветвали да забрави лошия сън и отново да иде за риба, което той и правил в продължение на три дни. След като се върнал в Лондон обаче, журналистът се обърнал към министерството на отбраната и опитал късмета си с въпроса: "Каква е тази история с британския ядрен опит?". В крайна сметка получил достатъчно двусмислен отговор, че да затвърди убеждението си, че е на прав път, и написал статията.

В действителност в материала журналистът твърди, че опитът е на път да се извърши. Статията му предизвикала негодувание в парламента, а Харолд Уилсън бил принуден да даде обяснение пред Камарата на общините и да разкрие, че опитът вече е факт.