Лондон си поиска моряците незабавно
Лондон си поиска моряците незабавно / снимка: BGNES

Великобритания настоя за незабавното освобождаване на 15 британски моряци и морски пехотинци, които бяха задържани от ирански сили в морското пространство на Ирак в Персийския залив, и поиска "пълни обяснения" от Техеран за този инцидент, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Поискахме пълно обяснение за случилото се и ясно дадохме да се разбере, че искаме незабавното връщане живи и здрави на хората ни, както и на екипировката им", заяви британският външен министър Маргарет Бекет след среща с иранския посланик в Лондон Расул Мовахедиан.

Британските моряци и морски пехотинци били в два плавателни съда, които се намирали в иракското морско пространство и изпълнявали задача, свързана с оказването на подкрепа на иракското правителство в борбата с контрабандата, уточни Маргарет Бекет.


Според Иранското външно министрество, задържаните британски моряци са навлезли незаконно в неговите териториални води, предаде Франс прес.

"И.д. посланик на Великобритания Кейт Смит бе привикана в министерството на външните работи. Там й бе заявено, че Иран твърдо протестира срещу незаконното влизане на британските моряци в иранските териториални води. Вече няколко пъти британските моряци са навлизали незаконно в ирански териториални води в Арвандруд (Шат ел Араб, гранична река между Иран и Ирак). Те бяха задържани от граничарите за разпит и разследване", се казва в изявление на иранското външно министерство.