Лондон потвърди отвличането на британци в Багдад
Лондон потвърди отвличането на британци в Багдад / netinfo

Петима британци са отвлечени в Багдад, заяви говорител на британското външно министерство, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Мога да потвърдя, че група от петима британски граждани са били отвлечени към 11.50 часа местно време днес при инцидент в сградата на финансовото министерство в центъра на Багдад", каза говорителят.

Той уточни, че официални представители от британското посолство в Багдад са се обърнали спешно към иракските власти за установяване на фактите и за бързи действия за намиране и освобождаване на отвлечените.

Четирима от петимата отвлечени в Багдад западни граждани са британци и работят за канадската охранителна компания "Гарда уърлд", съобщи от своя страна говорител на фирмата, цитиран от Франс прес.

По-рано радио Би Би Си съобщи, че петима от групата чужденци, отвлечени в Багдад, са британци.

Преди това лондонският Форин офис обяви, че спешно проверява сведения, според които четирима британски телохранители са сред седемте западни граждани, отвлечени в сграда на иракското министерство на финансите в центъра на Багдад. Трима от похитените били германски граждани, работещи за компютърна компания от Германия.

Според кореспондент на Би Би Си в иракската столица са били отвлечени шест души - петима британци и един германец.

Британската правителствена комисия за кризисни ситуации, известна под името "Кобра", ще се събере на извънредно заседание във външното министерство в Лондон.