/ iStock/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън оповести планове за въвеждане на нова, бърза процедура по издаване на виза за „най-умните и най-добрите” в опит да привлече най-талантливите световни учени във Великобритания след Брекзит, съобщи АФП.

Промяната на имиграционните правила цели да бъдат окуражени елитни изследователи и специалисти в областта на науката и инженерните технологии да имигрират на Острова, се казва в изявление на Даунинг стрийт.

Джонсън призова английските депутатите да подкрепят излизане от ЕС на 31 октомври

„Ние трябва не само да подкрепяме талантите, които вече са тук, но и да се уверим, че нашата имиграционна система привлича най-добрите умове от целия свят”, пише Джонсън в изявлението.

„Искам Обединеното кралство да продължи да бъде глобална научна суперсила и когато напуснем ЕС, ние ще подкрепим науката и изследователската дейност”.

Парламент срещу премиер - може ли да бъде блокиран Брекзит без сделка?

Новият премиер оповести плановете си за промяна в имиграционната система по време на визита в научен център в Оксфордшир. Той обеща да въведе имиграционна система, базирана на точки, подобна на тази в Австралия, за да привлече по-високо квалифицирани специалисти след Брекзит. Британският вътрешен министър и оглавяваното от него ведомство ще работят съвместно с научната общност, за да създадат новата система, чието въвеждане се планира по-късно тази година.
 
БГНЕС