Лондон отрече да се подготвя сделка за Меграхи
Лондон отрече да се подготвя сделка за Меграхи / netinfo

Великобритания отрече да подготвя тайно сделка за освобождаване на либиеца, обвинен за атентата над Локърби, след като синът на либийския лидер Муамар Кадафи каза в интервю, че е убеден в скорошното завръщане на Меграхи, предаде Ройтерс.

Пред френския вестник „Монд” Сейф ал Ислам заяви, че има връзка между случая с бившия агент на либийското разузнаване Абдел Басет ал Меграхи, осъден на доживотен затвор в Шотландия за атентата над Локърби, и освобождаването на шестимата медици, които бяха осъдени на смърт за заразяване на либийски деца с ХИВ.

"Скоро ще имаме споразумение за екстрадиция с Великобритания. Наши представители бяха преди около месец в Лондон, за да обсъдят въпроса", казва Сейф ал Ислам пред "Монд". Синът на Кадафи твърди, че Либия е установила връзка между случая на Меграхи и този на медиците, чието освобождаване е разчистило пътя за подобряване на връзките между Либия и Европейския съюз.

В Лондон говорител на външното министерство заяви, че такава връзка не съществува. "Всяко решение за Меграхи ще бъде от компетенциите на шотландския съд и на шотландските власти. Няма сключена сделка", подчертал британски говорител.

Меграхи бе признат за виновен през 2001 г. за атентата срещу самолет на американската авиокомпания "Пан Ам" над шотландския град Локърби, при който загинаха 270 души. По-рано тази седмица Сейф ал Ислам каза в интервю за Ройтерс, че Либия е уверена в скорошното доказване на нейната невинност за атентата над "Локърби" и че сега приоритет на Триполи е да бъде освободен Меграхи.