/ БТА
Германия дава допълнителни 63 милиона евро за възстановяването на инфраструктура и сгради
Великобритания обяви, че ще отпусне допълнително 1,3 милиарда лири (1,6 млрд. долара) военна помощ на Украйна, предаде Ройтерс.

Заявката бе направена в навечерието на видеоконферентната среща на върха на Г-7, насрочена за 8 май с участието на украинскияпрезидент Володимир Зеленски.

Досега правителството на премиера Борис Джонсън, който е сред най-твърдите поддръжници на Украйна в защитита ѝ срещу нашествието на Русия, е доставило на украинската армия противотанкови ракети, системи за ПВО и други оръжия. Обявената сума от 1,3 милиарда лири, която ще бъде взета от правителствения фонд за непредвидени разходи, почти удвоява военната помощ на Лондон за Киев след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна.

По-късно този месец Джонсън ще се срещне с представители на водещи компании от отбранителния сектор, за да обсъди увеличаването на производството с оглед на повишеното търсене заради войната в Украйна, отбеляза Ройтерс.

Германското министерство на развитието ще отпусне допълнителни 63 милиона евро за възстановяването на инфраструктура и сгради. Това заявява министърът на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за "Билд ам зонтаг" цитирано от ДПА.

По думите ѝ е важно Германия да помага на Украйна не само с оръжия, но и да направи "по-поносим живота на украинския народ". За целта размерът на средствата по програмата за незабавна помощ за Украйна се увеличава от 122 на 185 млн. евро. Средствата ще се изразходват за възстановяването на снабдяването с питейна вода, както и на разрушени жилищни сгради, училища и детски градини.

"Другите министерства дават много повече и ние също ще направим повече. Където спрат да падат бомби, Германия ще съдейства с милиарди за изграждане наново. Моето министерство също е готово за това", добавя Свеня Шулце.
БТА