/ / iStock/Getty Images
Великобритания разшири санкциите срещу Русия, като наложи лични ограничения на руските граждани Мария Воронцова, Катерина Тихонова и Екатерина Винокурова. Това се посочва в списъка със санкции, актуализиран на уебсайта на правителството на Обединеното кралство, предава БГНЕС.

Ограничителните мерки налагат забрана за влизане в страната и замразяване на имущество в случай, че то бъде открито. Отбелязва се, че включването на тези граждани в черния списък има за цел да попречи на Русия "да действа с цел дестабилизиране на Украйна или да подкопава или заплашва териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

В съобщение на британското външно министерство изброените лица са наречени "дъщери на президента Путин" и "дъщеря на външния министър Сергей Лавров". В него се казва също, че санкциите се налагат по силата на специални правомощия, които позволяват на министъра на външните работи на Великобритания Лиз Тръс да прилага ограничения спрямо всички лица, свързани с руското ръководство или руската държава, ако това би допринесло за прекратяване на конфликта в Украйна. Не се посочва обаче пряка връзка между лицата, включени в списъка, и събитията в Украйна. 
 
БГНЕС