Лондон: Иран не пое по положителен път
Лондон: Иран не пое по положителен път / снимка: БГНЕС

Докладът на генералния директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадей показва, че Иран не се е подчинил на изискванията на резолюция 1737 на Съвета за сигурност на ООН и не е замразил обогатяването на уран. Това заяви британската министърка на външните работи Маргарет Бекет в комюнике, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Бекет изтъква, че Великобритания продължава да се придържа към споразумението за решаване на иранската ядрена криза, сключено през юни миналата година. По силата на това споразумение на Иран се предоставя "всичко необходимо за развитието на съвременна мирна ядрена промишленост и се създава основа за по-широко сътрудничество".

Иран обаче не пое по този положителен път, отбелязва британската министърка. Тя посочва, че Лондон ще организира консултации с европейските, китайските, руските и американските си партньори от Съвета за сигурност за по-нататъшните стъпки.

"Оставаме решени да попречим на Иран да се сдобие с възможност за производство на ядрено оръжие", подчертава Маргарет Бекет.