Лондон е за дипломатическо решение на кризата с британските моряци
Лондон е за дипломатическо решение на кризата с британските моряци / netinfo

Лондон споделя желанието, изразено от високопоставен ирански представител, за двустранни разговори за намиране на дипломатическо решение на кризата, избухнала със задържането на 15-те британски моряци в Иран, заяви снощи говорител на Форин офис, цитиран от информационните агенции.

Британската страна продължава да проучва изказването на секретаря на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Лариджани. Между нас остават известни различия в подхода, но ние споделяме желанието за спешни двустранни разговори, за да бъде намерено дипломатическо решение на проблема, заявил дипломатът и добавил, че днес британската страна ще възобнови контакта си с Техеран.

В интервю за британска телевизия Лариджани заяви снощи, че приоритет на Техеран е кризата да бъде решена по дипломатически път и без процес срещу британските моряци, като подчерта обаче, че британската страна трябва да предостави гаранции, че подобни нарушения няма да се повтарят.

15-те британски моряци бяха задържани от иранските власти на 23 март и бяха обвинени, че са навлезли в ирански териториални води. Великобритания отхвърля обвинението.