Ливни: Снакциите срещу Иран не работят
Ливни: Снакциите срещу Иран не работят / БГНЕС

Санкциите срещу Иран, наложени му от ООН заради ядрената му програма, не работят, предупреди в Токио израелският министър на външните работи Ципи Ливни. На среща с японския си колега Таро Асо Ливни заявила, че вместо това трябва да бъдат предприети по-силни мерки срещу Ислямската република, съобщи служител на японското външно министерство, цитиран от Асошиейтед прес.

Израелският външен министър обвинил Иран, че разпространява радикална идеология в целия Близък изток и оказва помощ на радикалната групировка Хизбула в Ливан и ислямисткото движение Хамас в палестинските територии. "Международната общност трябва да подкрепя умерените арабски елементи и в същевременно да обуздава влиянието на радикалите", подчертала Ливни според въпросният източник, пожелал да запази анонимност.

Асо отговорил, че стабилността в Близкия изток е от решаващо значение за Япония, защото тя е зависима от него за снабдяването си с петрол. Франс прес отбелязва, че двамата са подписали протокол за засилване на японско-израелските отношения.

Външните министри се споразумели за провеждане на ежегодни срещи на високо равнище между японски и израелски дипломати, на които да бъдат обсъждани близкоизточният мирен процес и други въпроси, съобщи още служителят на японското министерство на външните работи. Първата от тях ще се състои по-късно тази година в Токио, като японската столица ще се редува като домакин с Ерусалим.

Ципи Ливни пристигна в Япония в рамките на азиатската си обиколка. Основна тема на разговорите й с японските ръководители са именно близкоизточният мирен процес и иранската ядрена програма. Очаква се израелският външен министър да проучи и възможността за двустранно сътрудничество в изследването на Космоса и оказването на помощ за развитие.

Предвидено е утре Ливни да се срещне с япанския премиер Шинидзо Абе.