Ливанските закони са заплаха за бежанците от Сирия
Ливанските закони са заплаха за бежанците от Сирия / БГНЕС

Затегнатите правила за постоянно пребиваване в Ливан поставят под заплаха сирийските бежанци в страната, обяви "Хюман райтс уоч", цитирана от АП. Според правилата, въведени преди година, бежанците имат две възможности: да се върнат в Сирия под риск от преследвания, мъчения или убийство, или да останат в Ливан нелегално, изложени на експлоатация и дискриминация.

Законното оставане на територията на Ливан е възможно само ако мигрантът се регистрира в агенцията на ООН за бежанците, или ако си намери местен ливанец, който да го спонсорира. Но според проучването на "Хюман райтс уоч" кандидатите за убежище срещат големи пречки по пътя за регистрирането си като бежанци. Това ги принуждава да търсят спонсори, а според правозащитната организация намирането на спонсор в Ливан се е превърнало в "съмнителенен бизнес".

В Ливан пребивават над един милион души, избягали от войната в Сирия. Миналата седмица ливанските власти насилствено репатрираха 407 сирийци, които преди това стояха блокирани на бейрутското летище. "Амнести интернешънъл" отправи остри критики към правителството на Ливан.

Източник: БТА