Ливанският парламент не избра нов президент
Ливанският парламент не избра нов президент / снимка: БГНЕС
Сесията на ливанския парламент, на която трябваше да бъде избран нов президент, беше отложена за 23 октомври поради липса на необходимия кворум, съобщиха световните агенции.

Съгласно конституцията на страната, за произвеждането на първия тур от гласуването е необходимо присъствието на две трети от депутатите.

Опозицията, в лицето на Свободното патриотично движение и просирийската шиитска групировка Хизбула, обяви бойкот на сесията, като се аргументира с липсата на компромис по кандидатурата на бъдещия президент.

Лидерът на СПД, генерал Мишел Аун, е смятан за фаворит в президентската надпревара, но управляващата антисирийска коалиция "Движение 14 март" се стреми да не го допусне до властта, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Депутат от мнозинството определи следващото заседание на 23 октомври като "последен шанс" за постигане на компромис и увери, че ако не се стигне до консенсус, ще бъде избран президент с просто мнозинство, предаде Франс прес.

Еднокамарният парламент на Ливан избира президента с мнозинство от две трети на първия тур и с просто мнозинство на следващите.