Ливанската армия обстрелва бежанския лагер Нахр ал Баред
Ливанската армия обстрелва бежанския лагер Нахр ал Баред / снимка: BGNES

Ливанската армия подложи на интензивен артилерийски обстрел палестинския бежански лагер Нахр ал Баред в северната част на страната, предаде Ройтерс.

По-рано двама ливански войници загинаха от снайперистки огън от лагера. С новите жертви броят на ливанските военнослужещи, убити при сблъсъците между правителствените сили и ислямистката групировка Фатах ал Ислам, достигна 89 души. При стълкновенията, започнали на 20 май, досега са загинали и 75-ма екстремисти и 43-ма цивилни.

Източници от силите за сигурност съобщиха вчера, че армията се готви за решителна атака срещу лагера. Според свидетели Нахр ал Баред е подложен на интензивен артилерийски обстрел от всички страни.

Военен източник обаче посочи, че не става дума за решителна офанзива срещу екстремистите. По думите му това е рутинна операция в отговор на снайперисткия огън от страна на Фатах ал ислам.

Насилието още повече подкопа стабилността в Ливан, който е парализиран от осеммесечна политическа криза. Страната все още не се е възстановила и от войната между Израел и Хизбула, избухнала преди точно една година, отбелязва Ройтерс.