Израел Газа
Израел Газа / БГНЕС
От Ливан са били изстреляни десетки ракети към териротията на Израел, предадоха световните медии. Това става след ескалацията на напрежението в региона, след сблъсъци пред джамията Ал Акса в Йерусалим.

По първоначална информация над 30 ракети са били изстреляни.

Нови сблъсъци пред джамията Ал Акса в Йерусалим (ВИДЕО)


Израелските медии съобщават, че е бил изстрелян "залп" от снаряди.

Това е най-голямата подобна атака от войната през 2006 г. между двете страни, оставила около 1200 ливанци и 165 израелци убити. Израел затвори северното си въздушно пространство. Няма данни за смъртни случаи.

Размирици и безредици в джамията Ал Акса в Ерусалим (СНИМКИ/ВИДЕО)

Все още не е известно коя група в Ливан е изстреляла ракетите.
 


Израелските служби за спешна помощ съобщиха, че един мъж е бил леко ранен от шрапнел, а една жена е пострадала, докато тичала към убежище.
 


Предупредителни сирени са прозвучали в град Шломи и в Мошав Бецет и Галилея в Северен Израел, съобщи армията на фона на намеци, че може да има още ракети.
Не бяха отправени незабавни обвинения за това кой носи пряка отговорност за нападението.

На видео в социални мрежи се вижда ударен от ракета търговски обект в северната част на Израел.
 


В отговор на ракетния обстрел Израел нанесе удари по цели в Южен Ливан, съобщи Националната информационна агенция на Ливан, без да съобщава за жертви.

Според ливанския доклад израелската артилерия е изстреляла "няколко снаряда от позициите си на границата" към покрайнините на две села след изстрелването на "няколко ракети тип "Катюша" към Израел.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху "получава непрекъснато актуална информация за ситуацията в областта на сигурността и ще извърши оценка заедно с ръководителите на службите за сигурност", съобщиха от кабинета му.

Напрежението се повиши, а световната загриженост нарасна, след като израелската полиция влезе в сблъсъци с палестинци в джамията Ал-Акса в Йерусалим вчера.
Насилието предизвика размяна на ракети и въздушни удари с бойци в Газа, като има опасения за по-нататъшна ескалация.

Проиранското ливанско въоръжено движение "Хизбула" предупреди по-рано днес, че ще подкрепи "всички мерки", които палестинските групи предприемат срещу Израел след сблъсъците.

"Хизбула" решително осъжда нападението, извършено от израелските окупационни сили срещу джамията "Ал-Акса", както и атаките срещу вярващите", се казва в изявление на организацията.

„Хизбула“, заклет враг на Израел, има тесни връзки с ислямисткото движение „Хамас“, което управлява Газа, и с бойната групировка „Ислямски джихад“, която също е базирана в крайбрежния анклав.

Напоследък се случват инциденти, свързани със сигурността, в граничната зона между Ливан и Израел, която се охранява от Временните сили на ООН в Ливан.

Шиитската войнствена групировка „Хизбула“, считана за "терористична" организация от много западни правителства, е единствената ливанска фракция, която запази оръжията си след края на гражданската война в страната през 1975-1990 г.
БГНЕС