Литвиненко отровен с радиоактивен талий?
Литвиненко отровен с радиоактивен талий? / netinfo

Бившият руски разузнавач и яростен противник на правителството в Кремъл Александър Литвиненко може би е бил отровен с радиоктивен талий, смята запознат лекар, цитиран от АП. По думите на клиничния токсиколог Джон Хенри от болницата на Юнивърсити колидж полковник Литвиненко има симптоми на отравяне с талий, но и симптоми на друг тип отравяне. "Това може да бъде радиоактивен талий", каза лекарят, като добави, че пациентът може да се нуждае от присаждане на костен мозък.

Талият е мек, ковък метал със сребристо-сив цвят и шестоъгълна кристална структура, сочи справка в интернет енциклопедията "Колумбия". Според агенция АП тежкият метал талий може да бъде отровен даже и в малки дози от порядъка на един грам.

Д-р Хенри заяви, че може би вече е твърде късно да се установи дали Литвиненко е под въздействието и на друга отрова, различна от талия. "Ако е радиоактивна с кратък период на полуразпад, тя може да е изчезнала. Радиоактивният талий се разпада много бързо, така че сме пропуснали възможността" да установим наличието на този изотоп, каза токсикологът.

Отказвайки да спекулира дали пребиваващият във Великобритания руснак е бил отровен предумишлено, д-р Джон Хенри обобщи, че отровите се приемат през устата, но могат да бъде инжектирани или вдишани. Лекарят отбеляза, че очевидно Литвиненко е погълнал нещо отровно. Лондонската полиция съобщи, че екип от нейните сили за борба с тероризма е поел разследването за покушението срещу бившия агент на Федерална служба за сигурност (и на предшестващия го Комитет за държавна сигурност, КГБ).

За пореден път Русия отрече твърденията, че е замесена в покушението срещу бившия си служител, предаде Ройтерс. Говорителят на службата за външно разузнаване Сергей Иванов заяви, че руската страна продължава да отрича, че е замесена в инцидента с бившия служител на ФСС. "Нямаме абсолютно никакъв интерес да се ангажираме с такива дейности. Разбира се, всеки човек е ценен, но тази личност (тоест Литвиненко) не струва достатъчно, че да отровим атмосферата на топлите отношения между Москва и Лондон", каза Иванов.