Ликвидираха един от лидерите  на египетската Ислямска държава
Ликвидираха един от лидерите на египетската Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

Един от главатарите на свързаната с "Ислямска държава" египетска групировка "Ансар Бейт ал Макдис" е бил убит при престрелка с полицията, съобщи ТАСС. По информация на новинарския интернет портал на в. "Ал Ахрам" Ашраф ал Гарабли, който е планирал много от извършените през последните години атентати, е ликвидиран в северно предградие на Кайро.

"Ансар бейт ал Макдис" се врече във вярност на "Ислямска държава"

Полицията открила следите му в Кайро, но когато полицаите опитали да го арестуват, той избягал с кола в квартал в северната част на столицата. "Той забеляза полицаите и стреля по тях, но бе убит в престрелката", посочва министерството на вътрешните работи в комюнике, цитирано от Франс прес. В комюникето не се уточнява кога е станало убийството.

Гарабли е замесен в обезглавяването на хърватина Томислав Салопек, работещ в представителството в Египет на френска строителна фирма. Той бе отвлечен през август, недалеч от Кайро.

"Ислямска държава" съобщи, че отвлеченият преди три седмици хърватин Томислав Салопек е бил обезглавен

Смята се, че Гарабли е замесен в извършеното преди година убийство на американски гражданин, работещ за петролна компания и за атентата срещу консулството на Италия, извършен през юли. Той е обвиняван и за атентати срещу египетските сили за сигурност.

Източник: БТА