/ БТА
Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания обвини Израел, че извършва "военни престъпления" в ивицата Газа - гъсто населена палестинска територия, която е подложена на непрестанни удари от страна на израелската армия, откакто "Хамас" започна кървава атака срещу Израел на 7 октомври, предаде Франс прес.

"Зверствата на Израел представляват военни престъпления и груби нарушения на международното право", написа Хания в отворено писмо, адресирано до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, се казва в изявление на уебсайта на палестинското ислямистко движение. Той също така осъди "обсадата", наложена от Израел на ивицата Газа, като призова ООН да "окаже натиск" върху Израел, за да позволи "влизането на хуманитарна помощ и медицински доставки".

След кървавото и безпрецедентно нападение на "Хамас" срещу израелска територия на 7 октомври Израел обяви "пълна обсада" на ивицата Газа, която е под сухопътна, въздушна и морска блокада от повече от 15 години.

Израел готви сухопътна операция в ивицата Газа и призова населението в северната ѝ част да се изтегли на юг. "Хамас" отхвърли тези призиви като опит за депортация, а германската външна министърка Аналена Бербок обвини ислямисткото движение, управляващо Газа, че използва цивилните като жив щит.

За една седмица война загиналите от израелска страна са най-малко 1300, а от палестинска - 2215. Ислямистите са взели и десетки израелци и чужденци за заложници.
    
Любомир Мартинов/БТА