Лидерът на „Аш Шабаб заплаши Кения с още нападения
Лидерът на „Аш Шабаб заплаши Кения с още нападения / снимка: БГНЕС

Лидерът на сомалийската ислямистка групировка "Аш Шабаб" Ахмед Абди Годане публикува аудиосъобщение, в което потвърди отговорността за кръвопролитието в мола в Найроби и заяви, че това е отмъщение за кенийското военно присъствие в Сомалия, предаде ДПА.

"Вашите войници убиха много невинни хора" в Южна Сомалия, заяви Годане в съобщението, което беше излъчено по бунтовническото радио Андалус в Сомалия. "Сега е ваш ред да оберете плодовете", добави той, заплашвайки с още нападения, ако Кения не изтегли силите си, посочва БТА.

Годане каза също, че атаката е "послание" за Запада да спре подкрепата си към Кения.

Общо 61 цивилни и шестима членове на силите за сигурност загинаха по време на четиридневната обсада на търговския център "Уестгейт" в Найроби от сомалийските бойци от "Аш Шабаб", отбелязва агенцията.

Над 175 души са ранени, от които 62 остават в болница. Самата групировка твърди, че 137 заложници са загинали при операцията на силите за сигурност във вторник, която сложи край на заложническата драма.

По данни на Червения кръст ден след като кенийският президент Ухуру Кениата обяви края на обсадата 71 души все още не са били открити.