/ Thinkstock/Getty Images
Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Айман аз Зауахири призова мюсюлманите в Магреб да се борят срещу френските военни в Сахел, предаде АФП. Призивът бе отправен във видеопослание, разпространено днес, съобщава американският център за наблюдение на джихадистките сайтове.
 
Във видеото, което е с продължителност 7 минути, приемникът на Осама бин Ладен не говори за неотдавнашните атентати в Уагадугу в Буркина Фасо, за които отговорност пое Групата за поддръжка на исляма и на мюсюлманите, джихадистко движение в Мали, свързано с Ал Кайда.
 
"Ислямска държава" подготвя атентати в редица европейски страни

"Онези, които се сражаваха, убиха и преследваха вашите бащи се завърнаха, за да убият вашите братя мюсюлмани и да ви припомнят, че вие оставате под тяхната окупация и подтисничество", каза Зауахири. Той подчерта провала на революциите от Арабската пролет и каза, че "корупцията от едно време се е завърнала, но е по-жестока отпреди".

Зауахири редовно заплашва Франция в посланията си. Не може да се определи кога е записано новото обръщение.
 
Експерти: Терористичните атаки увеличиха чувството за несигурност и това ще продължи и през 2017 г.

В петък двоен координиран атентат срещу посолството на Франция в Уагадугу и генералния щаб на армията на Буркина Фасо, отне живота на 7 души и рани над 80 души. Девет джихадисти бяха ликдивирани. Днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан съобщи, че другата седмица ще посети Буркина Фасо.
 
Около 4000 френски военни са разположени в Сахел в рамките на операцията срещу джихадистите в региона и в подкрепа на силите на страните от групата Г-5 Сахел (Буркина Фасо, Мали, Мавритания, Нигер и Чад), припомня АФП.
БТА