Лидерът на Ал Кайда призовава мюсюлманите да помагат на бунтовниците в Сирия
Лидерът на Ал Кайда призовава мюсюлманите да помагат на бунтовниците в Сирия / снимка: Reuters

Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири призова всички мюсюлмани да подкрепят сирийските бунтовници и заяви, че свалянето на президента Башар ал Асад ще ги доближи до крайната цел - разгрома на Израел. Призивът се съдържа в аудиопослание, качено в интернет, предаде Ройтерс.

Говорейки за годишнината от атентатите от 11 септември, Зауахири критикува мюсюлманските правителства в Близкия изток и в Азия, че не работят за каузата за политическия ислям. Той особено яростно заклеймява новото египетско ръководство, че остава вярно на мирния договор на страната от 1979 г. с Израел.

Лидерът на Ал Кайда нарича Пакистан страна, чието правителство "продажно", а въоръжените му сили - "наемническа армия". Зауахири заявява, че САЩ са поддържали Асад, защото са се страхували, че ако се появи нов ислямистки режим, това ще застраши техния съюзник Израел.

Водачът на Ал Кайда казва в обръщението си, че сега "ислямската нация" трябва да се съсредоточи върху "освобождаването на Палестина", имайки предвид Израел и самоуправляващите се окупирани палестински територии. Той заявява, че правителствата на мюсюлманските страни трябва да анулират мирните си договори с Израел, критикува Турция, Иран и арабските правителства в Залива, подиграва се на палестинския президент Махмуд Абас за това, че се стреми към мир с еврейската държава.

Зауахири се обръща към "честните военнослужещи от египетската армия" с призив да не бъдат пазители на израелските граници, да не ги защитават и да не участват в "обсадата", на която са подложени мюсюлманите в Газа, предава БТА.

Режимът в Сирия на президента Башар ал Асад е обречен, заяви междувременно британският министър на външните работи Уилям Хейг, цитиран от Франс прес.

На обща пресконференция в Багдад с иракския си колега Хошияр Зебари той прогнозира, че режимът на Асад не може да оцелее. "Толкова престъпления бяха извършени, че той не би трябвало да оцелее", отбеляза Хейг.

Британският външен министър съобщи, че обсъдил с иракския си колега необходимостта от "преход към по-демократична и по-стабилна Сирия". Това е единственият начин да бъде избегната една продължителна гражданска война, сгромолясването на сирийската държава, увеличаването на бежанския поток и загубата на още човешки животи, подчерта той.

Уилям Хейг припомни, че Великобритания е против употребата на военна сила срещу режима на Асад, въпреки че по данни на сирийската опозиция от началото на конфликта преди година и половина са били убити над 27 хиляди души. Това е първото посещение на Хейг в Ирак.