Лидерът на Ал Кайда призова за нови нападения срещу западните страни
Лидерът на Ал Кайда призова за нови нападения срещу западните страни / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на терористичната мрежа Ал Кайда Айман аз Зауахири призова за нови нападения срещу западните страни и приветства атаките, извършени от палестинци в Израел, предаде АФП.

Призивът е отправен във видеозапис, качен в Twitter и публикуван от американския център за надзор на ислямистките сайтове СИТЕ. Записът обаче не е бил разпространен в джихадистки форуми както обикновено.

В него Зауахири призовава към засилване на атаките на така наречените самотни вълци, като Мохамед Мера, който твърдеше, че е от Ал Кайда и който през 2012 г. застреля 7 души в Южна Франция, преди да бъде ликвидиран от френските специални сили.

В посланието Зауахири посочва като пример и братята Царнаеви, които извършиха атентата през 2013 г. на бостънския маратон,отнемайки живота на трима души и ранявайки 264 души. Зауахири призовава да се нанасят удари срещу САЩ на тяхна собствена територия и да се атакуват американските интереси по целия свят.

Лидерът на Ал Кайда добавя, че привържениците на Израел трябва да платят с кръвта си и приветства атаките, които в последно време извършиха с нож палестинци в Ерусалим и на Западния бряг.

Зауахири повтаря призива си, отправен в средата на септември, за единство на джихадистите от Турция до Магреб, въпреки че отхвърля халифата, провъзгласен от лидера на групировката Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади, контролираща големи територии в Ирак и Сирия.

Източник: БТА