/ iStock/Getty Images
Лидерите на страните от инициативата „Отворени Балкани“ се събраха във вторник вечерта в Охрид, където в сряда ще се проведе работната част на срещата на върха. Правителствената пресслужба на Република Северна Македония съобщи, че министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска е посрещнала сръбския президент Александър Вучич и премиера на Черна гора Дритан Абазович на летището в Охрид, пише македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
 
Премиерът на Албания Еди Рама ще бъде приветстван от министъра на земеделието, горите и водното стопанство Любчо Николовски в късния следобед, а председателят на Министерския съвет на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия пристигна също във вторник.
 
Според дневния ред на срещата на върха на „Откритите Балкани“, ще бъдат подписани споразумения и меморандуми за сътрудничество в областта на туризма, културата и данъчните администрации на страните по инициативата, както и споразумение за сътрудничество за взаимно признаване на дипломи и степени, издадени от висши образователни и др. оторизирани институции.
 
В двудневната среща на върха на инициативата "Отворени Балкани" ще участват премиерите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Дмитрий Ковачевски и президентът на Сърбия Александър Вучич. Черногорският премиер Дритан Абазович, председателят на Съвета на министрите на БиХ Зоран Тегелтия и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели също обявиха своето участие в срещата на върха.