Лидерите на ЕС не уговориха парите за борбата с климатичните промени
Лидерите на ЕС не уговориха парите за борбата с климатичните промени / www.sxc.hu

Лидерите на Европейския съюз не успяха да договорят конкретна сума за финансиране на европейския фонд в помощ на борбата на развиващите се страни с изменението на климата, предаде Асошиейтед прес, цитирайки пожелал анонимност дипломат от ЕС. Лидерите на страните от ЕС ще се консултират с националните си правителства за това каква сума да предложат и ще продължат обсъжданията в рамките на Европейския съвет в Брюксел.

На срещата на върха западноевропейските страни-членки на ЕС се опитаха да убедят източноевропейските си партньори в необходимостта от създаването на единен фронт срещу изменението на климата чрез фонда за подпомагане на развиващите се страни, посочва Асошиейтед прес.

Страните-членки на ЕС от Източна Европа не са склонни да участват в скъпо струващи инициативи за намаляване на емисиите на парникови газове и да допринесат за финансирането на фонда, отбелязва агенцията. "Дори по-малките вноски могат да бъдат ясен знак, че всички европейски страни искат да участват" в инициативата за климата, посочи шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом.

Според цитирани от ДПА дипломати Германия се е ангажирала да поеме най-голямата единична вноска на държава-членка на ЕС във фонда за изменението на климата. До момента най-голям принос за финансирането на фонда имаше Великобритания с 883 милиона евро, допълва БТА.

Европейският съюз е смятан за световен лидер в борбата с изменението на климата. Преди две години Брюксел пое ангажимента до 2010 г. да намали с 20 процента емисиите на парникови газове в сравнение с нивото на емисиите през 90-те години.