Лидер на Хамас иска освобождаването на видни палестинци от Израел
Лидер на Хамас иска освобождаването на видни палестинци от Израел / netinfo

Лидерът на Хамас Халед Мешаал призова Израел да освободи видни палестински лидери в замяна на освобождаването на отвлечен израелски войник и заплаши с насилие, в случай че международното икономическо ембарго не бъде вдигнато. Това съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на интервю на Мешаал за палестинския вестник "Ал Аям".

Мешаал заяви, че Хамас възнамерява да поиска видни палестински лидери, в това число и Маруан Баргути, един от популярните лидери на движението Фатах, да бъдат освободени в замяна на израелския войник Гилад Шалит, който бе отвлечен от палестински групировки през юни миналата година

Израелският премиер Ехуд Олмерт смята, че замяната е неприемлива. Въпреки че похитителите на войника не дадоха доказателства, че той е жив и попречиха на представители на Червения кръст да се срещнат с него, Мешаал заяви пред вестника, че към него се отнасят хуманно.

Мешаал заяви още в интервюто, че палестинците ще подновят насилието, ако международната общност продължи да бойкотира палестинското правителство на националното единство, формирано от Хамас и Фатах.