Лидер на бунтовниците в Южен Судан е готов за преговори с президента
Лидер на бунтовниците в Южен Судан е готов за преговори с президента / снимки: БГНЕС, архив

Лидерът на бунтовническото движение срещу правителството в Южен Судан Риек Мачар заяви днес за Ройтерс, че е готов на диалог, за да се сложи край на конфликта. Той обаче подчерта, че президентът Салва Киир първо трябва да освободи арестуваните негови политически съюзници.

След като разговаря с африкански и други посредници, бившият вицепрезидент Мачар заяви по телефона: „Съобщението ми бе Салва Киир да освободи моите другари, които са в ареста и да ги пусне да бъдат евакуирани в Адис Абеба (Етиопия). Тогава можем да започнем диалог, защото това са хората, които биха водили  диалог”. Той допълни, че контролира петролните полета в щатите Юнити и Горни Нил и не иска да спира производството.

Според него средствата, получени от добиването на петрол, трябва да бъдат вложени на депозит, за да не загуби Южен Судан приходи заради насилието в страната, допълва БТА.

Министърът на информацията на Южен Судан обаче заяви, че въпросните петролни полета са под контрола на правителството и исканията за освобождаване на задържаните политици няма да бъдат уважени. „Няма начин да освободим когото и да било, ако е обвинен в (опит за) държавен преврат”, заяви в телефонно интервю министър Майкъл Макуей. Той определи твърдението на Мачар, че контролира южносуданските петролни полета, като самозалъгване.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се очаква да поиска от Съвета за сигурност на организацията да увеличи броя на мироопазващите войски в Южен Судан от 6800 на 11 800, съобщиха дипломати от Съвета за сигурност, цитирани от Ройтерс. Вероятно е 15-членният съвет утре да приеме резолюция, която да одобри мярката. Очаква се Бан да препоръча увеличаване на полицейските части от 700 на 1000 души.

Африканското военно командване на САЩ препозиционира своите сили в подготовка за възможното евакуиранена още американци и граждани на други държави заради задълбочаващия се конфликт в Южен Судан, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.