Лично Буш ангажиран с делото в Либия
Лично Буш ангажиран с делото в Либия / netinfo

САЩ и лично президентът Джордж Буш са ангажирани с решаването на случая с българските медицински сестри в Либия. Това е заявил американският заместник-държавен секретар Никълъс Бърнс по време на срещата му с премиера Сергей Станишев в Загреб.

Станишев е в хърватската столица за десетата среща на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, по време на която България поема ротационното председателство на организацията.

Въпросът с българските медицински сестри е важен за всеки един български гражданин, заяви Сергей Станишев. Премиерът и Никълъс Бърнс са обсъдили предстоящото посещение на Джордж Буш в София, както и икономическото сътрудничество между двете страни.

Станишев се срещна в рамките на форума и с еврокомисаря по разширяването Оли Рен, като по време на разговора е станало дума за Косово и отношенията с Русия. За нас е важно да започнат разговорите за ново дългосрочно споразумение между ЕС и Москва, обясни Станишев. Той е информирал Оли Рен и за вътрешнополитическите процеси в България.

Сред приоритетите, които София ще следва по време на председателството на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, специално внимание ще бъде отделено на енергетиката.