Личният лекар на Берлускони му дал зелена светлина да се бори за преизбиране
Личният лекар на Берлускони му дал зелена светлина да се бори за преизбиране / снимки: Reuters, архив

Личният лекар на Силвио Берлускони му е дал зелена светлина да се бори за преизбиране за премиер догодина, съобщава в. „Кориере дела сера”.

Алберто Дзангрило подчерта пред италианското Радио 24, че Берлускони е готов за нова предизборна кампания, че е влязъл отново във форма и че няма нищо общо с изтощения и стресиран Берлускони от епохата на подадената оставка миналата есен.

„За него дори е добре да играе ролята на протагонист. Действа добре на здравето му. Берлускони трябва да е на първа линия, защото ако е на трета или четвърта линия, той се депресира и рискува да се разболее”, казва лекарят на бившия премиер. Медикът посочва, че Берлускони спазва и специална диета, която ще му помогне да отслабне с 8 килограма, когато се върне на политическата сцена.

Междувременно в пространно интервю за германското издание „Билд” бившият италиански премиер посочва, че не бил травмиран от загубата на властта, защото италианският премиер нямал никаква власт и италианската конституция не му позволявала дори да смени свои министър. По този повод Берлускони признава, че е подкрепил Марио Монти, защото неговата основна сила е да се радва на възможно най-широка подкрепа, такава каквато нито един премиер не е имал досега. Ето защо Берлускони е направил крачка назад в полза на Монти. Той се надявал, че широката подкрепа за Монти ще помогне и за прокарването на реформи на конституцията.

Личният лекар на Берлускони му дал зелена светлина да се бори за преизбиране
netinfo


В интервюто бившият премиер посочва, че бюджетът на Италия отново е под контрол до голяма степен благодарение на неговото правителство. Той подчертава, че в политиката е играел ролята на спасител. На 18 години е стъпил на политическата сцена, за да избави Италия от комунизма. „Това е историческата истина и аз се гордея с нея”, казва бившият премиер. После припомня, че е единственият лидер в Европа, който е имал отлични отношения едновременно с Русия и със САЩ и е използвал това приятелство всеки път, когато то е служило на мира и на сигурността в света, допълва БТА.

По повод кризата в Европа и мерките за икономии, Берлускони критикува прекомерната политика на икономии на Ангела Меркел и посочва, че Европа има нужда от една по-европейска Германия, а не от една по-германска Европа.

Пред изданието бившият премиер засяга и любимата си тема за съдебните дела срещу него. По делото Рубигейт той е уверен, че обвиненията ще паднат и посочва, че момичетата, набедени, че са проститутки, всъщност са се държали като обикновени момичета в дискотека. Берлускони припомня, че срещу него са се водили 50 дела и разследвания и, че той е похарчил над 428 млн. евро за адвокати и юридически консултации. „Не вярвам  някои друг да е устоявал на толкова атаки, колкото аз”, казва той и посочва, че е обект на клеветническа кампания от страна на магистратурата, която отчасти е от левицата.