Либия ще председателства конференция срещу расизма?
Либия ще председателства конференция срещу расизма? / netinfo

Правозащитната организация Ю Ен Уоч /UN Watch/ изрази загриженост, че Либия е единствен кандидат за председател на конференция на ООН за борба с расизма, която ще се състои в Женева на 25 юни.

"Да избереш полковник Кадафи да ръководи световна конференция за борба с расизма е все едно да назначиш пироман за шеф на градската пожарна", казва Хилел Нойер, изпълнителен директор на Ю Ен Уоч, цитиран от сайта на организацията www.unwatch.org.

"Как е възможно един режим, който редовно заема едно от челните места в класацията за най-известните нарушители на човешки права, едно правителство, което осъди на смърт пет български медицински сестри и един палестински лекар само защото са чужденци и следователно удобни изкупителни жертви, да бъде натоварено с насърчаването на фундаменталните принципи на човешкото достойнство и равенство?", пита изпълнителният директор на Ю Ен Уоч.

Ю Ен Уоч е правозащитна организация със седалище в Женева. Тя е основана през 1993 г. и следи дали ООН спазва принципите на Хартата си. Ю Ен Уоч е акредитирана като неправителствена организация със специален консултативен статут към Икономическия и социален съвет на ООН и като асоциирана неправителствена организация към информационния отдел на ООН.