Либия публикува меморандума, подписан с ЕС заради медиците
Либия публикува меморандума, подписан с ЕС заради медиците / netinfo

Либия публикува текста на меморандума, подписан между Либия и ЕС в понеделник, няколко часа преди освобождаването на българските медици, съобщи панафриканската агенция ПАНА. Документът е подписан между европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер и секретаря по европейските въпроси в либийското външно министерство Абдел Ати ал Обейди.

Меморандумът предвижда подобряване и развиване на отношенията между ЕС и Либия чрез изграждане на партньорство в различни области. Съгласно документ ЕС обещава да осигури необходимата помощ на болните от СПИН деца, които през целия си живот ще бъдат лекувани с европейски средства, а най-нуждаещите се ще получават достъп до европейски болници.

Износът на либийски стоки, главно земеделски и морски продукти към европейските пазари ще бъде улеснен. Предвиждат се стипендии за либийски студенти в европейски университети, както и финансова и техническа помощ за Либия при реставрирането на археологически обекти.

Европейско-либийското сътрудничество дава възможност на ЕС да създаде система за проверка на либийските сухопътни и морски граници като част от борбата с незаконната миграция. Потвърждава се готовността на Франция да оборудва болницата в Бенгази и да осигури правилното й функциониране.

ЕС обещава да превърне болницата в Бенгази в регионален експериментален център и да привлече други страни в подкрепа на тази инициатива. Анализатори отбелязват, че публикуването на документа в либийски медии е отговор на изявленията в някои европейски столици, че семействата на болните деца не са били обезщетявани от страни от ЕС, коментира ПАНА.