Либия против разполагане на US военно командване в Африка
Либия против разполагане на US военно командване в Африка / netinfo

Либия се обяви против разполагането на американско военно командване в Африка, предаде Франс прес. Новината беше съобщена след среща на американския заместник-министър на отбраната Райън Хенри със заместник-външния министър на Джамахирията Али Абдел Салам ат Трики.

"На срещата повторихме позицията на Либия по този въпрос, а тя е против каквото и да е било чуждо военно присъствие в Либия, както и на африканския континент", каза либийският заместник външен министър.

САЩ искат да разположат военно командване в Африка, за да засилят борбата срещу тероризма в Магреба и в африканските държави на юг от Сахара.

Райън Хенри е начело на американска делегация, включваща американски дипломати и военни, която е на обиколка из Африка, за да запознае африканските лидери с целта на разполагането на американско командване в Африка.

На срещата с Хенри либийският дипломат е подчертал, че е необходимо да се укрепят механизмите на Африканския съюз /АС/ за гарантиране на сигурността, което би повишило безопасността и на целия африкански континент.

Американската делегация вече посети Алжир и Рабат. Предстоят й визити в Кайро, Джибути и Адис Абеба, където е седалището на АС.

В понеделник Хенри каза в Рабат, че все още не е уточнена държавата, която ще приюти седалището на американското командване в Африка.