Либия признала за Локърби, за да вдигнат санкциите
Либия признала за Локърби, за да вдигнат санкциите / снимкa: БГНЕС

Синът на либийския лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, заяви, че Либия е признала вината си за взривяването на американски самолет над шотландското село Локърби само за да бъдат вдигнати санкциите срещу нея, предаде Франс прес. Разкритието Сейф ал Ислам прави в програма на БиБиСи, която ще бъде излъчена тази неделя.

"Написахме писмо до Съвета за сигурност на ООН, в което казахме, че носим отговорността за действията на нашите служители, но това не означава, че действително сме ги извършили", казва Сейф ал Ислам. "Признавам, че си играхме с думите, но трябваше да го направим. Какво друго можехме да направим? Ако не бяхме написали това писмо, нямаше да можем да се отървем от санкциите", допълва Сейф ал Ислам.

Синът на либийския лидер договори споразуменията между Триполи и семействата на жертвите на атентата над Локърби, припомня Франс прес. В програмата на БиБиСи той си спомня за преговорите за постигането на тези споразумения и описва семействата на жертвите като "алчни" и "интересуващи се само от парите".

"Преговорите със семействата бяха наистина ужасни, много материалистични, много алчни. Семействата искаха пари, повече пари и все повече пари", казва Сейф ал Ислам. "Мисля, че те бяха алчни и искаха да направят бизнес с кръвта на синовете и дъщерите си", заявява синът на либийския лидер. Триполи призна вината си за атентата над Локърби срещу американски самолет, в който загинаха 270 души. Либия се съгласи да изплати 2,7 милиарда долара компенсации на близките на жертвите. Споразуменията за изплащането на тази сума позволиха да бъдат вдигнати санкциите срещу Либия, наложени й от САЩ и от ООН.

Това беше първата стъпка за нормализиране на отношенията между Триполи и Вашингтон. Либия все още обаче не е изплатила всичките обезщетения. На 14 август тази година въпросът с неизплатените суми беше уреден с ново споразумение между Триполи и Вашингтон.