Либия отказва да приеме спасени африкански имигранти
Либия отказва да приеме спасени африкански имигранти / Снимка: БГНЕС

Либия отказала да приеме испански риболовен кораб със спасени африкански имигранти. Това съобщи днес испанският държавен секретар за външните работи Бернардино Леон, който определи действията на Триполи като нарушение на хуманитарните принципи, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Корабът, качил в сряда на борда си 26 имигранти, един от които междувременно починал. В четвъртък вечерта корабът се приближил до пристанището на Триполи, но не получил разрешение да влезе.

"Либийските власти отказват да позволят дебаркиране. От гледна точка на испанското правителство това е сериозно. Има труп на борда. Това е хуманитарен принцип", отбеляза Леон. Испанското министерство на външните работи съобщи, че продължава да преговаря с Либия за съдбата на имигрантите.

Собственикът на риболовния кораб заяви, че първото нещо, което ще направи, е да отдалечи плавателния съд от либийските териториални води, защото либийските власти са способни на всичко. Те могат да изпратят патрул или нещо от този род, отбеляза той. Собственикът разказа за аналогичен случай от миналата година, когато корабът му спасил 51 имигранти. Малтийските власти отказали да ги приемат.

Испания приема повече африкански имигранти от която и да е друга европейска държава, отбелязва Ройтерс. Франс прес припомня случай от края на май тази година, когато испански кораб спаси 26 нелегални имигранти между Малта и Либия. Двете страни и Италия отказаха да ги приемат, което принуди Испания да ги настани на нейна територия.

В понеделник министърът на правосъдието и вътрешните работи на Малта Тонио Борч призова да бъде обсъдена възможността за разпределяне между всички държави от Европейския съюз на тежестта по настаняване на спасените край бреговете на Либия нелегални имигранти. Колегите му от останалите 26 страни членки обаче посрещнаха идеята без ентусиазъм, макар че обещаха да засилят патрулите в този район от Средиземно море. /БТА/