Либия няма да въвежда визи за арабските страни
Либия няма да въвежда визи за арабските страни / netinfo

Либия не планира да въвежда визи за арабските страни, но ще изисква разрешителни за работа и престой в страната, за да контролира трудовия пазар и да се бори с нелегалната имиграция. Това заяви пред Съвета на министрите на външните работи на Съюза на арабския Магреб либийският външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам, цитиран от Ройтерс.

"Всеки гражданин на арабска страна може да посещава Либия без виза, но трябва да има разрешително за работа и престой, ако възнамерява да остава в страната повече от три месеца", посочи Шалкам. Той обясни "планираните административни процедури" с големия брой нелегални имигранти и наемането на нелегални работници от либийски бизсмени.

Миналия месец министърът на националната сигурност на Джамахирията Салах Раджаб ал Мисмари съобщи, че Либия ще въведе визи за граждани на арабските страни, включително страните от Съюза на арабския Магреб.

САМ е създаден през 1989 година и обединява Алжир, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис около общата цел да бъде превърнат региона в зона на свободна търговия и да се задълбочи трансграничното сътрудничество.