Либия няма да плати последния дял от компенсациите за Локърби
Либия няма да плати последния дял от компенсациите за Локърби / netinfo

Либия няма да плати последната част от компенсациите за жертвите от Локърби, преди да започне преразглеждането на делото на либийския гражданин Абдел Басет ал Меграхи, който излежава във Великобритания присъда по делото за атентата, писа "Либия днес", цитирайки информация на излизащия в Лондон на арабски в. "Аш Шарк ал Аусат".

Лондонското издание, което се позовава на неназовани авторитетни либийски източници, твърди, че Либия била превела и последната част от тези компенсации, след което изтеглила сумата заради неохотата на американското правителство да разгледа либийските предложения за ускоряване връщането на Меграхи в Либия, където да доизлежи присъдата си.

Според споразумението, подписано с американското и британското правителство, Либия била внесла 2,7 млрд долара в банкова сметка, от която компенсациите да се изплащат на траншове. Либия изплати 4 млн. долара на роднините на жертвите след вдигането на санкциите на ООН срещу нея през септември 2003 г., после деблокира още 4 млн. долара след вдигането на американските търговски санкции. Последните 2 млн. долара трябваше да бъдат платени миналата година след изваждане на Либия от американския списък на държавите, поддържащи тероризма, но Либия спря плащането заради развитието на делото Меграхи, пише изданието.