Либия днес публикува мотивите на съда по делото срещу медиците ни
Либия днес публикува мотивите на съда по делото срещу медиците ни / netinfo

Либийското електронно издание "Либия днес" публикува решението и мотивите на Върховния съд в Триполи, с което бяха потвърдени смъртните присъди срещу българските медицински сестри и палестинския лекар.

Протоколът се състои от над 100 страници, в началото на които е направен пълен преглед на хода на делото от самото начало. В заключителната част на документа съдът приема вината на подсъдимите, като потвърждава смъртната присъда, наложена им от първата инстанция, и оправда обвиняемите Ашраф ал Хаджудж, Кристиана Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, Гуидо Петер, Джума, Насер и Рамина за сексуалните контакти между тях.

Съдът намира за невинни обвиняемите Кристиана Вълчева, Смилян Тачев, Емануела Бишова, Гуидо Петер и още петима подсъдими във връзка с отправените срещу тях обвинения за употреба, притежание, производство и предлагане на алкохол. С това решение Върховният съд оправда също така обвиняемите Ашраф ал Хаджудж, Нася Ненова и Здравко Георгиав във връзка с отправените им обвинения за незаконни валутни операции.

Съдът отказва да разгледа и отхвърля няколко граждански иска, подадени от някои от родителите или наставниците на заразените деца с мотив, че те не са от компетенцията на съда или защото подалите исковете не могат да бъдат страна по делото.

С решението си съдът осъжда либийския министър-председател, министъра на здравеопазването и екологията, министъра на финансите и директора на здравеопазването в град Бенгази да заплатят на пострадалите обезщетения по 350 хиляди либийски динара за всяко заразено, но живо дете и средно по 700 хиляди либийски динара за всяко починало от болестта дете.