Либийското посолство в Австралия прекъсна връзките с Кадафи
Либийското посолство в Австралия прекъсна връзките с Кадафи / снимка: Reuters

Либийското посолство в Австралия скъса връзките си с режима на Муамар Кадафи, по примера на други посолства на Джамахирията по света, съобщава в. "Острелиън", цитиран от Франс прес. Съветникът по културните въпроси Омран Зуед заявил пред вестника: "Ние представляваме либийския народ, но не и либийския режим".

Посланикът на Либия в Индия обяви, че вчера е подал оставка в знак на протест срещу "масовото" и "неприемливо" насилие срещу мирни граждани.

Либийският посланик в Бангладеш подаде оставка, за да подкрепи протестите срещу Кадафи, предаде ДПА, като се позовава на представители на външното министерство в Дака. Персоналът на посолството в Малайзия осъди "клането" срещу мирни жители и оттегли подкрепата си за държавния глава, пише БТА.

Дипломат от либийското посолство в Китай подаде оставка и призова всички членове на либийския дипломатически корпус да сторят същото, съобщи телевизия "Ал Джазира".

Стотина души са влезли със сила в консулството на Либия в Дубай. Те свалили и изпочупили портретите на полковник Муамар Кадафи, отправяйки призиви за сваляне на режима, предаде Франс прес.

Демонстрантите - главно либийци, обявили Кадафи за "враг на Аллах", издигнали лозунга "Долу Кадафи" и скандирали "Народът иска режимът да падне".

Служителите в консулството на Либия в Александрия са махнали либийското знаме и са се присъединили към стотиците протестиращи пред мисията с призиви да бъде свален от власт либийският лидер Муамар Кадафи, предаде Ройтерс.

Мнозина от присъствалите посрещнали с възгласи "Аллах е велик!" и "Долу Кадафи" свалянето на зеленото либийско знаме, за чийто дизайн се твърди, че е предложен лично от полковник Кадафи.