Либийски вестник отново отправя критики към Саркози
Либийски вестник отново отправя критики към Саркози / снимка: БГНЕС

Новоизбраният френски президент не е прочел дори половин ред от делото на либийските деца, заразени с вируса на СПИН, пише либийският вестник "Ал Джамахирия". Затова Саркози не само направи грешката да подкрепи петте виновнички, но и погрешно нарече сестрите либийки, вместо българки.

Дали това е само езикова или и географска грешка, пита риторично вестникът. Да допуснем, че сестрите наистина бяха либийки, а не българки, а децата бяха българчета, а не либийчета. И че делото беше прерогатив на българското, а не на либийското правосъдие. "Щеше ли позицията на Европа да бъде безусловно освобождаване на либийските медицински сестри?", пише "Ал Джамахирия".

Проблемът, според вестника, не се свежда до прилагане на двойни стандарти, а до начин на мислене. За Запада правосъдието на третия свят не е независимо и безпристрастно, отбелязва "Ал Джамахирия", цитиран от БТА.

Още по-зле стоят нещата с представата за народите и правителствата от третия свят в съзнанието на Запада. Те продължават да гледат на тези народи и дори на правителствата като на непълноценни, твърди вестникът. А това обяснява и амбицията на представителите на Запада да бъдат опекуни на народите от третия свят. "Всъщност това е системата, върху която е основан колониализмът", пише либийският вестник.