Либийската прокуратура: Смърт за българките!
Либийската прокуратура: Смърт за българките! / netinfo
Прокуратурата към Върховния касационен съд на Либия официално е поискала потвърждаване на смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар. Това съобщи интернет-изданието „Либия днес”. В документ от 100 страници обвинението е изложило всички доказателства в защита на тезата си, че Ашраф Ал Хаджудж и българките са виновни за СПИН-епидемията в детска болница в Бенгази.

Ако Върховният касационен съд наистина потвърди смъртните присъди срещу българките и палестинеца, тогава делото ще отиде за разглеждане в либийския Висш съвет на съдебните инстанции, който има правомощията да променя или да отменя решения на съда.

Това ще е последният шанс на обвиняемите да се отърват от смъртните присъди. Наблюдатели коментират, че ако върховните съдии намерят подсъдимите за виновни, това ще отвори вратите за директно споразумение между българите и семействата на заразените деца.

Преди два дни сина на Муамар Кадафи – Сейф Ал Ислам, заяви, в интервю пред италианския вестник „Куриере Делла Сера”, че особена важност е да бъде постигнат компромис с фамилиите от Бенгази, за да се стигне до опрощение и смъртните присъди да не бъдат изпълнени”. „Ако бъде постигнат този компромис, Висшият съдебен съвет ще има основание да промени смъртните присъди със затворнически”, каза тогава сина на Кадафи.

Либийският Върховен касационен съд ще заседава в сряда, 20 юни, по последното обжалване на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, издадени от Наказателния съд на 19 декември 2006 г.