/ ThinkStock/Getty Images
Либия се озова отново с двама премиери, което показва колко голямо е напрежението в страната, в която сигурността е подкопана от борби за власт и политически хаос, предадоха световните агенции.

Парламентът, заседаващ в Тобрук, избра влиятелният бивш министър на вътрешните работи Фатхи Башага за нов временен премиер на страната. Настоящият временен премиер Абдел Хамид Дбейба обаче каза, че няма да признае вота и остава премиер. Пред телевизия "Ал Ахрар" той заяви, че обмисля представяне на пътна карта за разрешаване на политическата криза в страната, като фокусът на тази инициатива ще бъде разработването на законопроект за изборите за парламент. Той изрази готовност да се оттегли от надпреварата за президент, за да може инициативата му да успее, предаде Ройтерс. Дбейба определи избирането на временен премиер от парламента в Тобрук като още един опит за проникване в Триполи със сила. Дбейба коментира и стрелбата по кортежа му ден преди това и каза, че двама наемници са се опитали да го убият.

Същевременно Башага вече пристигна на летището "Митига" край Триполи. Той обеща да отвори нова страница в историята на Либия, като протегне ръка за всичик и благодари на Дбейба за свършената работа. Башага каза, че ще сформира ново правителство в идните 15 дни, допълва ТАСС.

Парламентът в Тобрук твърди, че правителството на Дбейба вече не е действащо, след като се провали възможността за произвеждане на избори през декември миналата година. ООН обаче заяви, че продължава да възприема Дбейба за временен премиер на Либия, предаде Франс прес.

След свалянето на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия се раздели на две. В разгара на гражданската война тя имаше двама премиери от 2014 до 2016 г. След години на конфликт правителството на Дбейба бе съставено преди година под егидата на ООН, за да извърши прехода към изборите. Те обаче бяха отложени за неизвестна дата.

Башага беше кандидат за президент. Когато стана ясно, че изборите може да бъдат отложени, той се сближи с представители на либийския Изток, пътува до Бенгази и се срещна с фелмаршал Халиф Хафтар. Така се стигна и до избирането му за премиер от парламента в Тобрук.

Освен премиер парламентът в Тобрук гласува и за удължаване на мандата си с 14 месеца. Този мандат на теория бе изтекъл през декември.
БТА