Либералите печелят изборите в Либия, но не е ясно чие ще е мнозинството в парламента
Либералите печелят изборите в Либия, но не е ясно чие ще е мнозинството в парламента / снимка: Reuters

Либералната коалиция Съюз на националните сили /СНС/ на бившия премиер на бунтовническото преходно правителство Махмуд Джибрил е спечелила най-много гласове на състоялите се на 7 юли исторически парламентарни избори в Либия, съобщиха световните агенции.

Коалицията на Джибрил печели 39 от 80-те места, предназначени за политически партии в бъдещия законодателен орган - Националния конгрес, според оповестените частични официални резултати.

Партията за справедливост и съзидание на Мюсюлманските братя се нарежда на второ място със 17 места, а останалите места се разпределят между двайсетина малки партии, повечето местни.

Тази победа обаче не гарантира мнозинство на либералите заради особеностите на либийската избирателна система, според която само 80 от депутатите в 200-членния временен парламент се избират от партийни листи, а останалите 120 са мажоритарни кандидати - независими или свързани с някоя партия, допълва БТА. От това с коя политическа формация ще се съюзят тези кандидати ще зависи кой именно блок ще получи мнозинство в парламента.

Окончателните резултати ще бъдат обявени след две седмици, според председателя на Централната избирателна комисия.