Летището в Прага ще носи името на Вацлав Хавел
Летището в Прага ще носи името на Вацлав Хавел / снимка: Reuters

Чешкото правителство реши да прекръсти главното летище в Прага на името на покойния бивш президент Вацлав Хавел, съобщиха чешките медии.

Хавел, който е бивш дисидент и драматург, беше хвърлен в затвора от тоталитарния режим преди безкръвната "Нежна революция" през 1989 г., която го изстреля на президентския пост. Вацлав Хавел беше приветстван заради мирната си съпротива на потисническия режим през 70-те и 80-те години на миналия век, която вдъхнови защитниците на човешките права в цял свят и му спечели уважението на световни лидери - от бившия американски президент Джордж Буш до Далай Лама.

Един от близките съветници на Хавел протестира срещу плана, като заяви, че бившият президент всъщност не обичал да лети. Но идеята Хавел да бъде почетен на емблематично място като основното летище на страната, през което миналата година са преминали 11,8 милиона души, спечели широка подкрепа от страна на политиците и на интелектуалния елит на страната, отбелязва БГНЕС.

Вацлав Хавел почина на 22 декември 2011 г. на 75-годишна възраст. Някогашният му приятел и все още жив бивш полски дисидент, който по-късно стана президент, Лех Валенса, има летище, кръстено на неговото име в северния полски град Гданск.