Лекарят на Джако не казал на парамедиците, че му е дал силно обезболяващо
Лекарят на Джако не казал на парамедиците, че му е дал силно обезболяващо / Reuters, архив

Лекарят, обвинен за смъртта на Майкъл Джексън, не казал на екипа на "Спешна помощ", че е дал на певеца силния анестетик пропофол, заяви един от парамедиците на изслушване в съда по делото за непредумишлено убийство срещу д-р Конрад Мъри, цитиран от Асошиейтед прес.

Мъри казал на парамедика Ричард Сенеф само, че е дал на Джексън успокоителното лоразепам. Първоначално лекарят го уверявал, че Майкъл бил добре.

При пристигането заедно с екипа си в дома на певеца - само пет минути след повикването - Сенеф попитал Мъри какво е било преди това състоянието на Джексън и дали е приел някакви лекарства, посочва Франс прес.

Докторът отговорил, че Джексън бил добре и му дал само лоразепам, за да му помогне да заспи. Накрая казал на медиците, че е лекувал певеца от изтощение и дехидратация. Той обаче не споменал, че му е дал използван при хирургични операции анестетик, за да му помогне да заспи.

Сенеф разказа, че когато влязъл в спалнята на Джаксън, Мъри изглеждал паникьосан. Парамедикът три пъти го попитал какво е състоянието на попзвездата, преди лекарят да му отговори.

Сенеф се съмнява и в хронологията на събитията, описани от д-р Мъри. При идването си парамедикът го попитал отколко време Джексън е в това състояние. "Стана точно, когато ви се обадих", отвърнал лекарят. Като видял певеца обаче, Сенеф разбрал, че нещо не пасва, пише БТА.

Кожата му беше студена, очите му бяха отворени, сухи и с разширени зеници. Резултатът от електрокардиограмата беше права линия, разказа той.

Освен това спасителите не могли да намерят на ръката на певеца вена, за да инжектират медикаменти - показател, че кръвообращението е спряло преди доста време.

Майкъл Джексън почина на 25 юни 2009 г. от тежко отравяне с пропофол, обезболяващо средство, което използвал като приспивателно.